...

17.3.2016
3829

Adım Adım Kanuni Yolu

1996'da gördüğümüz "Kanuni Sultan Süleyman Muğla'da" rüyası gittikçe hayata geçiyor.

Sevgili kardeşimiz Doç. Dr. Adnan Çevik'in heyecanı ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün imkân sağlamasıyla, taa 1996'da düşünmeye ve düşlerini kurmaya başladığımız bir projenin hayata geçme aşamasını basından takip ediyorsunuzdur.

Birkaç üniversiteden bir araya gelen Öğretim Üyeleri ve bir harita mühendisinden oluşan sıkı bir ekip, tarihi materyalleri bir araya getirirken bir yandan da Kanuni'nin Rodos Seferi'ne giderken Muğla'da geçilen güzergâhı ortaya çıkarmaya çalışıyorduk.

Gökbel Tüneli'nden başlayıp Yatağan'a kadar olan yolu, iki hafta önce sefer günlüklerinden hareketle tespit etmiştik. Geçen hafta 11 Mart Cuma günü, ekip Ula-Yeşilova arasındaki yolu bulmak için yollara düştü. Birkaç ip ucundan hareketle, Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu'nun babası 83 yaşındaki Hasan amcanın rehberliğinde Ula Kabacapınar yolundan aşağı sarkmaya başladık. Taş döşeme yolun ucu Kabacapınar Sarnıcı'nın yanında idi ve aşağı doğru inildikçe yol kaybolmuştu. Hasan amca bizi eski Ulucak köyü (şimdi orada köy yok) altına doğru olan düzlüğe götürdü ve düzlüğün sonundan vadiye inen dik yamaçta taş döşemeli yol karşımıza tekrar çıktı. 83 yaşındaki Hasan amca yamacı 10 kadar zikzak bulunan taş yolu, gençliğinden itibaren yüzlerde kez inip çıktığı için, Adnan Çevik ile beraber çevik adımlarla önden inmeye başladı. Arkada kalan bizler, ses ile irtibat kura kura onları takip ettik.

Fotoğraf ve video çeke çeke dereye indik ve oradan da asfaltın yokuşa sardığı yere kadar olan vadide, yeşillikler ve laleler arasında yürüdük.

Taş döşeli yoldan yürüyüşümüz, yaklaşık 1 saat 15 dakika kadar sürmüştü ve o yolu bulmamız hepimizi heyecanlandırmıştı. Antik bir yol olduğu konusunda bilgi vardı bu yolun ve yüzyıllarca kullanılmaya kullanılmaya tahrip olmuş ve muhtemelen Kanuni'nin 1522 Rodos seferi için yol tamir edilmiş.

Bizim üzüldüğümüz taraf, 7-8 sene önce bu yol müze tarafından tescillenmiş ama yolun olduğu bilgisi, hiç kimseyle paylaşılmamış. Elin oğlu 3-5 taşı, 61 santimlik bir işeyen çocuk heykelini turizmin gündemine sokarken, dünya ve Türk tarihi için çok önemli olan bir yol bilinir de niye turizme dahil etmek için gayret sarf edilmez? Şayet bu yol 7-8 sene önce gündeme getirilmiş olsaydı, gerçekleştirilecek projelerle, bu yol turizme kazandırılabilirdi. Binlerce yerli yabancı turistin geldiği Akyaka'da deniz ve kum turizminin yanısıra güçlü bir kültür turizmi unsuru olarak bu yol kullanılsaydı, kötü mü olurdu. Yerli-yabancı turistler yukardan aşağı yürüseler ve hep başlarken hem de aşağıdaki derde o güzelim yeşillik alanda eğlence ile beraber bilgilendirilseler kıyamet mi kopardı?

- See more at: http://www.hamlegazetesi.com.tr/adim-adim-kanuni-yolu/#sthash.Aeng4byo.dpuf    


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.