TEKNOPARK DRENAJ HATTI ÇÖZÜM OLDU
17.12.2021 12:04:00

BERİTAN YÜCEL - ***Muğla’nın Menteşe ilçesi Kötekli mahallesinde bulunan Muğla Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (TEKNOPARK), geçtiğimiz dönemlerde yaşanan su baskınları yapılan drenaj çalışmaları sayesinde geçicide olsa çözüme kavuştu.

 

***Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Kötekli bölgesinde meydana gelen su baskınlarının ve birikmelerinin, kanalizasyon ya da yağmur suyu toplama hatlarıyla alakalı olduğunu, bu hatlarında düzeltilmesinin, yenilenmesinin ya da uygun hale getirilmesinin de tamamen bu bölgenin drenaj sorunu çözülebileceğini vurguladı.

Menteşe’nin Kötekli mahallesinde bulunan TEKNOPARK bölgesinde geçtiğimiz dönemlerde drenaj çanağında yüklü bir su basması meydana gelmişti.

Aşırı yağışlar nedeniyle sular altında kalan Muğla Teknoloji Geliştirme Bölgesi, (TEKNOPARK) Muğla Valiliği himayesinde ve diğer kurumların işbirliğiyle yapılan drenaj çalışmalarının ardından çözüme kavuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, gazetemize yaptığı açıklamada Muğla Valiliği himayesinde ve ilgili diğer kurumların iş birliğiyle gerçekleştirilen drenaj çalışmaları sayesinde geçicide olsa su basmalarının kontrol altına alındığını dile getirdi. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, yapılan çalışma sonucunda hem yaylaya hem de Kötekli’ye gelen suların geri tepmesinin engellendiğini kaydetti.

“YAMACININ BÜTÜN DRENAJ SULARI BU NOKTADA TOPLANIYORDU”

Su baskınlarının sadece TEKNOPARK bölgesinde değil Kötekli bölgesinin problemi olduğunu, yapılan drenaj çalışmasının bundan sonra yapılacak çalışmalara örnek olacağını söyleyen Özçelik, “Geçtiğimiz yıllar da TEKNOKENT bölgesinin bulunduğu drenaj çanağında yüklü bir su basması söz konusuydu. Çünkü bu noktaya gerek TOKİ’nin gerek Kötekli’nin yaylanın bütün suları burada toplanıyordu. Burada da yer altına drenaj olacak herhangi bir akar söz konusu değil. TEKNOKENT arazisinin bitişiğinde 112 acil servisi hemen arkasında da bir obruk vardı, bu obruk da tamamen tıkanmış durumdaydı. Yalnız sıkıntı şu ki obruğun kotu normal TEKNOKENT’in taban kotundan daha yukarda olduğundan TEKNOKENT arasında toplanan suyu direne etme şansımız olmuyordu. Aslında TEKNOKENT’in kendi sorunu olmayıp bu bölgenin Muğla’nın bu yamacının bütün drenaj suları bu noktada toplanıyordu. Bu ise TEKNOKENT’in marka değeri için hem de bölgenin gelecek yıllarda yeni yapılacak binalarda dahil olmak üzere gerekse diğer taraftan Kötekli’yi su basması ya da yaylanın bir kısmının su basması durumunda bir çözüm geliştirmesi gerekiyordu” dedi.

“BİLİMSEL BİR ÇÖZÜM GELİŞTİRMEYE ÇALIŞTIK”

TEKNOPARK bölgesinde yaşanabilecek su baskınlarına karşı geçici çözüm noktasında drenaj çalışmalarına başladıklarına dile getiren Özçelik, “Birkaç defa o bölgeyi üst üste su bastı daha öncede basıyordu ama binalar yapılmadığı için fazla göz önünde değildi ya da Kötekli’de yollarda araçlar geçerken su baskınlarını görüyorduk. Sayın Valimizin talimatıyla bu konuya duyarlılığı neticesinde MSKÜ Rektör hocamızın öncülüğünde böyle bir görev terfi edildi, bizde elimizden geldiğince bilimsel bir çözüm geliştirmeye çalıştık. Amacımız şuydu birincisi TEKNOKENT’e gelecek suları geçici olarak kalıcı çözüm geliştirinceye kadar çözüme kavuşturmaktı. Çünkü orda bir sürü TEKNOKENT yeni binalarının yapımı söz konusu ve onun gelecek planlaması yapılmadan bir ön çalışma olarak en azından gelecekteki binalar yapılıncaya kadar o bölgeyi güvenlik altına alınma noktasında bir çalışma başlatıldı” diye konuştu.

“ORTAKLAŞA EKİPMAN DESTEĞİ SAĞLAYARAK BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK”

Su baskınına karşı gelen suların bir havuzun içerine toplandığını daha sonrada buharlaşma yoluyla ve sızma yoluyla kaybolmasını beklediklerini söyleyen Özçelik, önümüzdeki dönemlerde bu alanın göl şeklinde değerlendirilebileceğini kaydetti. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Yayla ve Kötekli’nin sularını direne eden obruğunda kapasitesinin artırılması ve çekebilir, kullanışlı hala getirilmesi çalışmalarını yürüttük. Rektör hocamızın öncülüğünde ve diğer Muğla Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü gerek Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün gerek Kara Yollarının, Menteşe Belediyesi’nin ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa ekipman desteği sağlayarak bir çalışma gerçekleştirdik.

Bunun neticesinde TEKNOKENT içerisine gelen suları bir havuzun içerisinde toplayıp geciktiriyoruz ve daha sonra orada buharlaşma yoluyla ve sızma yoluyla kaybolmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde kalıcı çözümler üretildiği noktada artık orası tamamen güvenli hale geleceğini umuyorum. Tabi orası drenaj çanağı olduğu için gönül isteki oranın bir göl şeklinde değerlendirilerek yaz aylarında bir rekreasyon görüntü kış aylarında ise taşkın suları koruyacak bir yapı olarak hizmet verecek biçimde düzenlenebilir. Tabi bunun geleceği için ben yöneticilerimizin çalıştığını düşünüyorum bu doğrultuda önümüzdeki günlerde kalıcı çözümler geliştirileceğini düşünüyorum” dedi.

“HEM KÖTEKLİ’DEN HEM DE YAYLADAN GELEN SULARIN GERİ TEPMESİNİ ENGELLEDİK”

Yapılan çalışma sonucunda hem yaylaya hem de Kötekli’ye gelen suların geri tepmesinin engellendiğini kaydeden Özçelik, “Diğer taraftan da 112 Acil Servisin arkasındaki düzeninin kapasitesi aslında o noktada karstik zeminle geçirimli zemin arasındaki bir hat boyunca bir kontak yüzeyi oluşturduk ve artık orayı da bir miktar normal seviyeye göre düşürerek hem Kötekli’ye suların geri tepmesini hem de yayladan gelen suların geri tepmesini engelledik.

Çok şiddetli yağışlarda bile birkaç saat içerisinde o bölge tamamen direne oluyor ve geçicide olsa o bölgenin drenaj sorununu tamamen çözülmüştür diye söyleyebilirim. Ama TEKNOKENT içerisinde drenajı edecek bir hat olmadığı için sadece orası geçici bir çözüm. Yeni obruk ya da yeni bir sondaj çalışmaları sonucu karar verilecek çalışmalar zaten yürütülüyor” şeklinde konuştu.

SU BASKINLARI KANALİZASYON YA DA YAĞMUR SUYU TOPLAMA HATLARIYLA ALAKALI

Kötekli bölgesinde meydana gelen su baskınlarının ve birikmelerinin, kanalizasyon ya da yağmur suyu toplama hatlarıyla alakalı olduğunu söyleyen Özçelik, bu hatlarında düzeltilmesinin, yenilenmesinin ya da uygun hale getirilmesinin de tamamen bu bölgenin drenaj sorunu çözülebileceğini vurguladı. Özçelik, “Bundan sonra yayla ve Kötekli kısmında oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu noktadan sonra yapılacak şeyler var. Özellikle TEKNOKENT’le Kötekli arasındaki küçük bir yol kesimi var eski BESYO arasında bu bölgede su birikmesi var ki bu TOKİ’nin üst havzasından gelen suların buraya birikmesi ya da diğer yol kenarlarında küçük su birikmeleri var. Bunlar kanalizasyon ya da yağmur suyu toplama hatlarıyla alakalı. Bu hatlarında düzeltilmesi, yenilenmesi ya da uygun hale getirilmesi de tamamen bu bölgenin drenaj sorunu çözülebilir. Diğer bölgelerde gerek yayla olsun gerek Muğla’nın su basan diğer noktaları da örnek bir proje olmasını umuyoruz. Aralık ayının 1 ile 12’si arasına kadar süren şiddetli yağışlarda nedeyse 300 bin metre yüksekliğinde bir yağış yağdı. Bu da test etme imkanımı oldu. Su basmaması ve bu işin kontrol altına alınması bizleri mutlu etti” dedi.

 

KAYNAK : MUĞLA GAZETESİ - BERİTAN YÜCEL

 


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.